тiнь

Галина Танай
у моєї тіні є ще дві за плечима
бог творив мене за своїм образом і подобою
худий триєдиний бог
хто ближчий до бога
я чи моя  тінь

У моєї тіні руки зі щирої темряви
нездатні бруднити ламати різати наживо 
святі гостроконтурні руки
хто ближчий до світла
я чи моя тінь

на моїй тіні немає жодної плями
на моїй тіні нема нічиєї крові
ні холодної
ні гарячої
ні липкої
ні хворої
моя тінь жива від спожитого сонця
і випитих ліхтарів
хто менш хижий 
я чи моя тінь

моїй тіні байдуже кого обіймати
через кого проходити смугою
моя тінь усих любить однаково 
здорових
щасливих
убогих
потворних
мертвих
хто ще може любити
я чи моя тінь

струмом з-під нігтів
марення
сни
денні жахи
і вечірні молитви
темні слова
ламані шепоти
видушені імена
все вкарбоване в камінь стіни
і рванину паперу
незворотно тече
кров’ю із горла

в кому з нас більше правди
хто говорить
коли вимикається світло
я чи моя тінь