Табышмаклар. Загадки в стихах

Гульжиган Гайнуллина
Беренче ижек жылыда эри,
Икенчесе жирне улчи,
Икесе бергэ оча, жирдэ йори,
Жирдэн божэклэрне чупли.
(кар-га)
Беренче ижек каранын киресе,
Хайван тугел икенчесе,
Оча торган жэнлек,
Икесе бергэ кулдэ йозэ,
Кем кошны эйтеп бирэ?
(ак-кош)
Сыекча беренче ижек
Ансыз яши алмый кеше хэм жэнлек,
Икенче ижек билгели алсу тосне,
Ул матурлап ача йозне,
Оченче ижек зур мичкэ,
Аны кертэ алмыйлар мичкэ.
Ботенесе бергэ:
Бик кирэк эле жиргэ,
Янгырдан сон чыга,
Жирне йошартып чыга.
(су-ал-чан)