Сонет

Вилен Черняк
У словнику є безліч слів, немов
Сухих билин у величезнім стосі.
Шукаю ті між них, що про любов,
Такі, що їх не вимовляли досі.

Не звичні як буденне убрання,
Здешевлені речистими вустами,
А щоб палали, як посеред дня
Палає сонце, світле до нестями.

Як не шукав між того, що було
У словниках, я слів не стрів незвиклих.
Вони як скарб, з курганів скіфських зниклий, 
Ув'язнений попід музейним склом.

З тих давніх пір, як стала ти моєю,
В житті моєму тільки однією,
Не слово чуєш, чуєш серця стук.

Любов – це біль, це жар, сплетіння рук,
А слово що? Короткоплинний звук.