Paul Valery Гранати

Надя Чорноморець

Розверзлися гранати щільні,
Понабрякали стиглі зерна,
Іскриться внутрішність модерна,
Виблискує шитвом весільним!

Немов сонця тіла похмільні,
І усміхаються химерно,
Серед перетинок майстерно
Рубіни вкладені привільно.

Під золотом сухої шкірки
Враз лопаються закомірки,
Мов кров, червоно лине сік,

Ця промениста каламутність
Вертає душу звіддалік
В травмовану буденну сутність...



Paul Valеry 
Les grenades
http://wikilivres.info/wiki/Les_Grenades

Dures grenades entr’ouvertes
Cеdant а l’excеs de vos grains,
Je crois voir des fronts souverains
Еclatеs de leurs dеcouvertes !

Si les soleils par vous subis,
О grenades entre-bаillеes
Vous ont fait d’orgueil travaillеes
Craquer les cloisons de rubis,

Et que si l’or sec de l’еcorce
А la demande d’une force
Cr;ve en gemmes rouges de jus,

Cette lumineuse rupture
Fait rеver une аme que j’eus
De sa secrеte architecture.