День Тараса

Ангелина Соломко
до 205-ої річниці з дня народження      

         Який      той    був    весняний    день?
         В   обіймах  сонця? Зкутий    льодом?
         Коли   вкраїнський    соловей
         Зітхнув   у   світ    найперше   слово...

         З  лози   колиска... Образи...
         Козацька  благочестна    хата...
         Свічінням    Божої   краси
         Омилася  душа     дитяча!..

         Молитви    мамині    вночі,
         Псалтирі   тембри    строгі   й   мірні,
         Дніпрові   води  й    гул   хрущів
         Плекали     майстра    Україні...

         Село,черкаська     розгомінь,
         О. благодатне    злато-жниво,
         Чи   ж   знало   ти   в   небесну   мить,
         Кого на   світ    ти    породило?

         Чи    вітер    вчув    в   тремтінні    трав,
         Чи    тополина    нашептала,
         Чи    хвильками   принишклий     став
         звістив    вербі... на   тин     припалій...

         ...на   тім    тину... а   хто    ж   би   знав!
         його    сирітській, щемно    ранній,
         (Аж     поки   світ    його    признав!)
         Гойдатись   долі       безталанній...

         ...чи   десь   забулькали    сніги...
         (Їх     сколихнуло    новиною!)
          Й      текли    черкаські    береги
          у      світ     Тарасовою    весною!

          Яка    в   той   край    зійшла    зоря,
          Які    ті    соки, що    живили
          Нетлінні     струни      Кобзаря
          І    Голос   Матері-Вкраїни?

          Отой    барвінок,що    повивсь,
          Як   вус   козацький,кругом   хати,
          Калини     кущ, що   задививсь
          В    ті    ясні   води   там, в  леваді,

          Отих   садків   вишневих     хміль,
          Що     їх   так   рясно    в  нашім   краї,
          Й      історії    пекучий   біль-
          То     все   Тарасові    цимбали!

          Який    той   був   весняний   день-
          Скарби ті Вічність  потаїла...
          Родив   той   день  Весну   Пісень,
          Щоб     ми    душею    не   зміліли...

                09.03.12