Иголка

Людмила 31
Иголку при луне искала я
В большом стогу... вдруг заблестит?
И все мои труды пропали зря!
Кто ж в стоге сена сможет отличить
От блеклых стебельков железную иголку?
Но - дали мне задание! Поскольку
Решили, что напрасный труд
Так иль иначе - все-таки и тут
Полезен всем для выраженья рвенья
В делах, которым суждено забвенье...

====
A needle I was searching in moonlight,
In a huge haystack... Perhaps, it shines?
But all my efforts were in vain!
Who could in the huge pile define
The needle out of stalks, all faded?

But this was - the given task for me... They said,
It was the only way to work out problem,
Though it may be looking strange,
Their eagerness it's useful to express
In the affairs, to oblivion fated...