А цi былi яны - размовы...

Демьянова Татьяна Дмитриевна
А ці былі яны – размовы,
 І цуд з табою побач быць,
 І тыя позіркі і словы,
 Што могуць сэрца растапіць,

І напаіць душу пяшчотай,
 І цяплынёй сваёй сагрэць?
 Як спадзявалася я, што ты
 Ўва мне свяцільню будеш мець!

Ды раптам знішчыла расстанне
 Пустыя мары… Вось і ўсё!
 О, безнадзейнае каханне –
 Бы кандалы на ўсё жыццё!

Ты нават і не развітаўся.
 Пайшоў – і сонца патушыў.
 І мне хваробаю застаўся
 Вялікі смутак у душы.

Як са сваім змірыцца лёсам?
 Хачу забыць тваё імя!
 Мальбой узрушваю нябёсы,
 А ратаванння ўсё няма.

З’ядаюць дні мае і ночы
 Боль успамінаў, неспакой:
 Усюды мрояцца мне вочы
 І незабыўны голас твой…

Ці пакаранне мне - разлука?
 Паўсюдна бачу мілы твар.
 І не спыныць мне тыя мукі,
 І не заліць слязьмі пажар.

Ажно шалею ад самоты –
 Бо не сустрэць, бо не спаткаць.
 Адно ўцяшэнне адзіноты –
 Здаля нястомна бласлаўляць.