Корабель блазнiв. Дiя V

Руслан Строинский
Видіння  Ієроніма Босха

ДІЯ П’ЯТА
 
Із маргіналій Ієроніма Босха

Ви часто пишете листи
Комусь, люб’язний мій читачу?
Я ж посилаюсь на нестачу –
Часу, щоб все розповісти.

Тому, і в записах щоденних,
Я на полях, біля рядків,
Присвячую, теж пару слів,
За для героїв – неписьменних.

Не всі думки, хотіли б власні,
Вони повідати мені,
Тож маю я – поміж брехні –
Вгадати, що верзуть ті блазні.

Але ж і в тім буває клопіт,
Так ніби, хтось з них від задухи,
Лише губами робить рухи,
Аби зубів почути – цокіт.

А хтось, із них є мовчазний,
Хтось має схильність бубоніти,
Собі під ніс, і щось там нити,
Про біль і розпач показний.

А є таки, що і кульгати,
І вищирятися так здібні,
Що в тій майстерності подібні,
Їм – циркачі та акробати.

Тут є актори розмаїтті,
Великий в них репертуар:
Від склок і бійок, та почвар,
У неприглядному лахмітті,

До дійства – театральних сцен,
В яких блискучими ролями,
Вони поспорять із царями,
Оплачуть навіть Карфаґен11.

Але найбільш мені цікаві,
Ті поміж них, що безперечно
У своїй дурості, так ґречно
Ведуть себе у кожній справі.

Вони так ніжні, так вразливі,
І так зворушливо тендітні,
Що ледве для очей помітні,
Переживання їх бурхливі.

Отож, це справжні лицедії,
Нехай в житті і другорядні,
Але пристойні та порядні –
Учасники любої дії.

Тому, і дам я слово їм,
Щоби прикрасити поему,
Створивши невичерпну тему,
В додаток нарисам моїм.

ПРИМІТКИ

11. Карфаґен – фінікійська, або пунічна, держава зі столицею у однойменному місті, що існувала у стародавні часи на півночі Африки, на території сучасного Тунісу. Після серії війн Рима втратило свою могутність та була зруйнована у 146 році до н.е., а її території перетворено на провінцію Африка.