When peace like a river. Иль в жизни покой

Борис Хохряков
Историю создания гимна можно прочитать на странице http://hobo44.wordpress.com/гимны/
When peace like a river attendeth my way
When sorrows like sea billows roll;
Whatever my lot Thou hast taught me to say
It is well, it is well with my soul.

Chorus: It is well with my soul,
It is well, it is well with my soul.

Though Satan should buffet, tho trials should come,
Let this blest assurance control,
That Christ has regarded my helpless estate,
And hath shed his own blood for my soul.

My sin--oh, the bliss of this glorious tho't:
My sin not in part, but the whole
Is nail'd to the cross and I bear it no more,
Praise the Lord, praise the Lord, O my soul!

And, Lord, haste the day when the faith shall be sight,
The clouds be roll'd back as a scroll,
The trump shall resound and the Lord shall descend,
"Even so," it is well with my soul.

из сборника Квасизабанту:
For me, be it Christ, be it Christ, hence to live;
If Jordan above me shall roll,
No pang shall be mine, for in death as in life
Thou wilt whisper The peace to my soul.


Иль в жизни покой, и прекрасны дела,
Иль горе за скорбью спешит,
Ты учишь:  Какой бы судьба ни была,
Благо в том, благо в том для души.

Припев: Благо в том для души.      
Благо в том, благо в том для души.

Напал сатана, и невзгоды грядут,
Я знаю, что с Ним устою
Беспомощен я, но со мною Он тут,
Он пролил кровь за душу мою.

Мой грех, (эта мысль мне блаженство дает),
Не частью, а весь, целиком.
К кресту пригвожден, и не давит уж гнет,
Славь душа, я навек со Христом.

Приблизь же тот день, что душа моя ждет,
Ты к нам в облаках поспеши,
Труба зазвучит, и Господь наш сойдет,
«Даже в том» благо есть для души.

Ведь быть со Христом - для меня значит жить,
Пусть в буре живу, иль в тиши -
Не сможет никто от любви отлучить,
Лишь в Тебе мой покой для души.