Аркадий Белкин Военврач Надежда

Красимир Тенев
 Военврач Надежда
Аркадий Белкин
               
                Памяти военврача Надежды Розенфельд,
                погибшей при освобождении Болгарии.

   Поля войны - как ноющая рана.
   Поля войны - свидетели немые.
   Здесь похоронен военврач второго ранга -
   Простая девушка из городка Немиров.
   От берегов многострадальной Волги
   И до отрогов древнего Пирина
   Был путь у медсанбата долгим,
   А так дойти хотелось до Берлина.
   Был окружен врагами медсанбат,
   Но вовремя поспела помощь.
   Немало полегло тогда солдат -
   Луна была кровавой в эту полночь.
   И на земле Болгарии всегда
   На строгих обелисках гордо
   Горит пятиконечная звезда -
   Как память благодарного народа.
 
Военният лекар Надежда
превод: Красимир Тенев
 
                В памет на военния лекар Надежда Розенфелд,
                загинала за освобождението на България.

   Полета бойни – незарасла рана.
   Полета бойни – сцена мълчалива.
   Девойка-лекар тука втори ранг е
   погребана, от малък град – Немиров.
   На Волга от брега многострадален
   до хълмовете древни на Пирина
   вървеше батальонът санитарен,
   направо към Берлин, ала не стигна.
   Врагът бе хванал в обръч лазарета,
   но помощта дойде навреме тъкмо.
   Загинаха немалко тук момчета –
   луната тази нощ от кръв помръкна.
   И днес гори в земята на България
   звездата петолъчна, свети гордо
   за вечна благодарност, не догаря –
   тя живата е памет на народа.

Информация о V, VI и VII Международн. Конкурсахhttp://www.stihi.ru/2012/04/02/9544