Печаль

Олеся Украинка
Вечір. Хмари. Сум і туга.
Кішка в серці плаче.
Доля ходить в полі з плугом
сіяти невдачі.

Поле вродить пишно й густо,
колоски аж гнуться.
Плаче й ниє серце-пустка,
струни його рвуться.

Я у черзі майже перша,
перша за печаллю.
"Мо' вже досить?" - Доля держе,
сипле і навчає:

"Сльози, мила, то є ліки,
з ними обережно,
плач потроху, бо навіки
спалиш серце. Решта

то є сум, приймай у дозах,
обпічеш бо душу.
Йди-но, бачиш, скільком позад
туги дати мушу".

Я взяла всього багато
і пішла додому.
Вечір. Хмари. Чай. Кімната.
І Печаль-знайома.