Оптимизъм по балкански

Комедвенска Ники
Усмихвай се, когато те боли,
усмихвай се, когато ти се плаче...
/от някой стар, забравен лексикон/

Усмихвай се, когато те боли
и всичко ти се случва наобратно!
Усмихвай се през зъби, че нали
да се усмихваш още е безплатно.

Усмихва се "добрият" политик,
до кокал те ограбва без умора.
И ти му усмихни с един ритник
еднопосочен пропуск за затвора.

А шефът ти, усмихнат до уши,
когато те остави без заплата,
с усмивка на сърцето му пиши,
че има седем кирки по колата.

Ако се случи някой бюрократ
света ти да брои до запетайка,
не бива да го гледаш "гоьн-сурат",
а го усмихвай винаги на майка.

Усмихвай се, дори примрял от глад -
светът реве на глас и все е в криза,
та друго ако не, да го е яд
на нашия балкански оптимизъм.