Какая сила нас влечет... - пер. М. Озерова

Людмила 31
What force attracts us to each other?
Sometimes it's so unintelligible:
It won't be grudge of tendeness or parting,
All will be in the life, indeed.

It plays with us as if with mere toys,
Will cause a quarrel, or a piece next moment,
At self-will writes its own verse
About life, no matter of the consciousness.

It surely creates, but then destroys the building,
Takes in captivity, but then let us to freedom.
And every time in every pace it's winning...
And such a puzzle is love's strength, but serious.

===
Какая сила нас влечёт друг к другу?
В ней столько непонятного подчас -
Ни нежность встреч, ни долгую разлуку
Она не пожалеет ради нас.

Она играет нами словно в куклы -
Поссорит в пять минут и помирит.
Как ей угодно пишет наши судьбы,
Порой не зная, что она творит.

Она и создаёт, и разрушает,
Пленяет и лишает нас оков.
Она всегда и всюду побеждает . . .
Такая вот загадка про любовь.

© Михаил Озеров 2010
http://www.stihi.ru/2012/06/30/2702