Будет мягко дождить

Омагодан О
Будет мягко дождить,
будет запах земли,
крУги ласточек, их
переменчивый звук,
и лягушки в прудах
будут петь напролет…
Ночь, и цвет диких слив
белизной вспорет дрожь,
и малиновки перьев
цветастый огонь
на забор прихотливо
отбросит отсвет,
и никто никому ничего о войне -
ни - когда  же конец,
ни – за что ж это нам?
И ни птица, ни дерево не обратит -
человек где,
как личность,
и где же - как вид?
И весна,
пробудившись от спячки зимнОй,
глянет – люди, вы есть?
Почему же так, ой…

Сара Тисдейл, 1920

_________________

There will come soft rains and the smell of the ground,
And swallows circling with their shimmering sound;
And frogs in the pool singing at night,
And wild plum trees in tremulous white;
Robins will wear their feathery fire,
Whistling their whims on a low fence-wire;
And not one will know of the war, not one
Will care at last when it is done.
Not one would mind, neither bird nor tree,
If mankind perished utterly;
And Spring herself when she woke at dawn
Would scarcely know that we were gone.

Sara Teasdale