Корабель блазнiв. Дiя VIII

Руслан Строинский
Видіння  Ієроніма Босха

ДІЯ ВОСЬМА
 
Із гросбуху лихваря Пітера Бюрха   

І знов, ще раз очам на втіху,
Сторінки ці перегорну,
На весь перелік зазирну,
Перелічити все без спіху.

Ось кожна річ – моє майно,
Що множиться в мої прибутки,
Мій капітал, це оборудки –
Можливо й гірші за лайно!

Та все ж напрочуд, як відомо,
В кишенях гроші не смердять,
Вони не п’ють і не їдять,
І всюди чуються як вдома.

Але найбільш їм до вподоби,
Свій саме щільний, власний гурт,
Куди їх затягає нурт,
Людської похоті й жадоби!

І вправний той, кому вони
Несуть не збитки, але статки,
Хто знає, як чужі видатки,
Здирати аж до голизни.

Все починається з дрібниці,
Нікчемних пустощів, речей,
Що впали раптом до очей,
З якоїсь ляди нам в крамниці.

І все кінчається завжди:
Безвихіддю або нудьгою.
Чи варто бігти за метою,
Що приведе хтозна куди?

Отож, мені лише потрібно,
Мої друзяки й вороги,
Щоби мета, як ланцюги,
Вас затягла до мене – хибна!

І ось на цьому кораблі,
Ділю я методом «галери»12,
Всі ваші мрії та химери,
Без решти, де одні – нулі.

Чи іншим словом – нанівець,
Я звожу вас у вашим зльоті,
На борговому ешафоті,
Проголосивши – вам кінець!
 
12. Метод «галери». Відомий італійський математик Нікколо Тарталья (близько 1499 - 1557) у своєму підручнику згадує ділення, яке називають у Венеції човном або галерою, де при діленні числа викладаються у вигляді човна з кормою і носом, щоглою, вітрилами та веслами.