Холодноярська дума...

Михайла Философ
     ХОЛОДНОЯРСЬКА ДУМА... ***
      (експериментальний вірш)

Ой зажурилася червона калинонька...
Зажурилась-похилилась в Холоднім Яру...
А понад тим яром розпластали криленька
Журавлики... Жалісно курличуть - кру... кру...кру...

Що ж ви так смутно віщуєте журавлики
Козаку - який в яру вічним сном спочива...
А може то з небес доліта плач великий...               
Бо скотилася з плечей козацька голова.

Давно колись - налетіли чорні яструби...               
Помічені лоби їх, п'ятирогим тавром...
Знущаючись з Неньки нашої, грали в труби...
Співали: "Вєсь мір разрушим"... Чинили погром...

Повстав козак Чорний Ворон з Вовкулакою...
Розпочав битву з ними, на смерть - не на життя...
І гнав всіх, що "гаварят", а не балакають...
Гнав з України... Аби не було й вороття...

Та продав козаченьків юда - ГамАлія...
Оточили бідолашних в Холоднім Яру...
І був то страшний бій... Кривава баталія...
Жалісно курличуть журавлики... кру... кру... кру...

***  Присвячую цей вірш чудовому письменникові Василю Шкляру...
         Та його дивовижному роману "ЗАЛИШЕНЕЦЬ"...