Николай Головкин

Величка Петрова
НИКОЛАЙ ГОЛОВКИН

 * * *
Не иммигрант, не иностранец
В своей стране.
Не беженец. Духовно в Стане
Кто близок мне?!
И веет холодом и грустью
Издалека.
Всё дальше друг от друга к устью
Рек берега.
На реках, реках-то заторы…
Горбами лёд.
Когда же кончатся раздоры.
Весна придет?
Где отчее? Чужие лица,
Чужая речь.
О, Боже, помоги молиться,
Страну сберечь…
;
НИКОЛАЙ ГОЛОВКИН
               
           Превод на болгорски
           Величка Петрова
***
Не съм чужденец ни имигрант
в свойта страна.
Ни бежанец. В духовния стан
кой близък ми е?!

И вее студено тъгата
много далеч.
И  все по-далеч е реката
Бряг-устие.

Река за реката затвори…
на гърба лед.
Когато изчезнат раздори.
Пролет е вред?

Где дързостта е? Чужди лица
и чужда реч.
Боже, страната Ти запази…
моля се веч.