У. Блейк Глина и Галька из Песен Опыта

Темная Кэт
"Love seeketh not Itself to please,
Nor for itself hath any care;
But for another gives its ease,
And builds a Heaven in Hell's despair."

So sung a little Clod of Clay,
Trodden with the cattle's feet;
But a Pebble of the brook,
Warbled out these metres meet:

"Love seeketh only self to please,
To bind another to Its delight,
Joys in another's loss of ease,
And builds a Hell in Heaven's despite."

_____________________________

Кто любит - счастлив этим сам,
Тому не надобна награда,
Чей дух, взмывая к небесам,
Воздвигнет Рай в пучине Ада."

Так пел ком глины на тропе,
И, только песня отзвучала,
Как галька, что лежит в реке,
Ему с насмешкой отвечала:

"Мир разменять готов на прах
Влюбленный в эту блажь свою,
Находит радость он в цепях,
И Ад готов создать в Раю!"