Лакомият Зайко

Мария Шандуркова
Лакомият Зайко

Стана Зайко тази сутрин –
до ушите изгладнял.

Мама Зайка му се чуди
дали снощи не е ял?

Хапна зелка, хапна две,
ала пак му се яде.

Бързо преброи до три
и в градината се скри.

Там изрови морков цял –
хрупа, хрупа... Пак не ял.

Скуба репички на снопче
и напълни свойто джобче.

Натовари слабо рамо
със цвеклото най-голямо.

Взе за обедна закуска
пет марули да изхруска.

Тъй, доволен, горд и сит,
под товара скъп превит,

го пресреща Кума Лиса.
Той уплашен се стъписа –

как с багажа си да бяга?...
Лиса бързо го , награби...

Лакомника тя отвлече
във гората надалече.