Дорога знань

Мыкола Ковальчук
Нас вчили змалечу читати і писати,
В'язати із складів нові слова,
А скiльки праці і терпіння вклала мати,
Щоб не половою повнилась голова.

Шкільні роки тягнулись в навчанні повільно.
Хотілось так скоріше підрости,
Закинути підручники, зітхнути вільно -
Та в школі перших знань зводилися мости.

Там наполегливо предмети всі вивчались,
Щоб ваговитим був життєвий звіт,
Найграндіозніші проекти дій складались, -
Хотілось відкритями здивувати світ.

Лиш жаль, що в осінь прочинилося віконце
Й до юності немає вороття.
І котиться, немов по небу ясне сонце,
Роками й мудрістю обтяжене життя.