Мятежник

Поэт Владимир Дорохин
...Мне ль впору строже стать, умней и прозорливей?
Где мир коварный уж способен удивить?
Нет от рожденья до могилы клятв фальшивей,
Чем клятвы скромности весь век свой одолжить!

Всегда души моей неистовой порывы
Зовут блистать, кутить, влюбляться и хмелеть…
Ах, безрассудства неуёмного мотивы –
Лишь эхо юности мне вольно сердце греть!

Тоскую дома иль почтенный свет забавлю,
Тону в безволье иль делюсь плодом труда,
Дуэль словесную иль подвиг ратный славлю –
Мятежных дум мелькает всюду череда...

Они – решимости питающая сила
(Что героических деяний ход стремит),
Тщеславья ревностного знойное светило
И обожанья неслабеющий магнит!

...И пусть развязность со смиреньем в вечной ссоре
Нутро усердно мне терзают день за днём,
Зато аккорд финальный жизни мой в миноре
Всеместно грянет, словно зычный дальний гром!

2019



Rebel

...Is it right to become stricter, smarter and more
Perspicacious? Where can insidious world surprise me?
There are no more false oaths from birth to grave,
Than to lend your vows of modesty all your life!

Always soul of my frantic impulse they call to shine,
To have a fun, to fall in love and get drunk...
Ah, recklessness of irrepressible life motives –
Only echo of youth is free to warm my heart!

I am longing at home or amuse venerable light,
I'm drowning in lack of will or I share labor result,
I glorify verbal duel or feat of arms (no matter) –
A series of mutinous thoughts flickers everywhere...

They are nourishing force of straight determination
(That move strives for truly heroic fateful deeds),
Bright sultry luminary of big strained vanity
And unrelenting magnet of charming and adoration!

...And let swagger with humility in eternal quarrel
My insides are tormenting me hard day after day
But final chord of my life is in a minor key
Everywhere will burst like a loud distant thunder!

2019