Деннис Нурксе. Пехотинцы

Галина Иззьер
Те, кто умер, по ночам
приходят раны показать.
Погляди, ты не задет
и вообще- живешь,
хоть и с нaми был тогда.
Раздражают. У них нет законных причин
сетовать-разве что забыты
после забытой войны меж правительств,
давно уже свергнувших самих себя.

***
FOOT SOLDIERS
by D. Nurkse

(from "Voices Over Water")

Every night the ones who died
come to me and show their wounds.
They indicate I am unmarked
and besides, am living,
though once I suffered beside them.
They irritate me, having no legitimate claim
except that of being forgotten
in a forgotten war, between governments
long since toppled by internal enemies.