Валерий Латынин - Славянский камень

Дафинка Станева
                Елке Няголовой

Не все так безнадеждно в нашей жизни,
Не все забыли про добро и честь,
Пока над жерновами глобализма
Славянский камень преткновенья есть.

Он кажется кому-то лишь химерой,
А не особой твердости кремнем.
Но этот камень из любви и веры.
Господь велел нам устоять на нем!

И мы стоим, открыв свои объятия
Для всех людей, живущих на земле,
Кто не таит за пазухой проклятья,
Не зачерствел в предательстве и зле.

В том камне слиты мужество и верность.
И нас не одолеют жернова,
Пока жива славянская душевность
И жертвенность славянская жива!

Славянският камък
      
            На Елка Няголова

Не е в живота всичко дим без пламък,
не всички са забравили добро и чест.
Пред глобализма - воденичен камък -
славянски камък се изпречва днес.

Химера той се струва на мнозина,
а не особен кремък твърд.
Тоз камък от любов необозрима
Бог повели да съхраним до смърт!

И ние сме разтворили обятия
за всеки - с дух за трънен ореол,
който не крие в пазвата проклятия
и не таи предателство и зло.

С кураж и вярност, в камъка споени,
възпираме глобалния мливар.
И дух славянски носим в нас нетленен,
славянска жертвеност - Голготен дар.

Превод: Дафинка Станева