Валерий Латынин - Апрель, Април

Дафинка Станева
Обрезать деревья. Вскопать огород.
Сгрести прошлогодную прель...
Простой повседневностью сельских забот
Врачует сознанья апрель.

Тепло от земли и на сердце тепло.
Забыты ненастья и грязь.
Как будто твое существо обрело
С природной гармонией связь.

Как будто приборка в весеннем саду
И душу очистила вдруг.
И ты оказался в нежданном ладу
Со всем, что воспряло вокруг.

Април

Превод: Дафинка Станева

Земята копаеш. Дърветата чистиш.
Изгребваш листака изгнил...
Сред селските грижи - цъфтящ и разлистен -
лекува душата април.

Земята е топла. В сърцето е топло.
Забравяш и киша, и кал.
И твоята същност приема без ропот
природния химн зазвучал.

И сякаш в градината всичките грижи
душата очистват за ден.
И без да усетиш, по-светъл се виждаш
в априлския лад възроден.