Хубава жена

Радко Стоянов 2
Когато срещна хубава жена,
обзема ме неземно, райско чувство!
И мисля си: небесна светлина
създала е с любов това изкуство!

Започвам бавно да я съзерцавам,
да пия дивната ; красота.
На формите ; да се наслаждавам,
да търся в нея своята мечта.

Но красотата е така различна -
с нюансите на хиляди звезди!
И все пак, тя е много, много лична,
като сърцето в моите гърди.

Осанката, походката, бедрата,
на бюста тръпнещите чудеса,
лицето, после устните, косата,
мелодията звънка на гласа!

И всичко е достойно за художник!
И всичко е достойно за поет!
Дори и най - заклетият безбожник
поклон ще стори като грешник клет.

Но, ах, очите! Очите само как говорят!
Усмихват се и пеят, и звънят!
На просяк беден могат да те сторят
или в небето да те възвисят!

Очите казват всичко за жената.
Душата пее в женските очи.
Погледай как пулсира красотата
и слушай музиката как звучи!