По хребета на времето

Радко Стоянов 2
По хребета на времето, разпънати на кръст,

душите ни ридаят голи, безутешни,

а долу - по опалената, зажадняла пръст,

телата ни се гърчат - дрипави и грешни.


Пътеките към Рая и към Ада не личат,

потъват в неизвестна, дремеща дъбрава.

Надеждите на хората за светъл ден - мълчат!

Какво тогава в този свят за тях остава?


Небе, Земя, далечни и загадъчни звезди.

И Бог - Любов, и Луцифер - измамник черен,

кръстосват мълнии, изпращат ни безброй беди!

Кого да любиш и кому да бъдеш предан, верен?


Душите ни пътеката към Ада са поели!

Телата ни с греха отдавна са се слели!

Съдбата ни - съдба е тъмна, непрогледна -

на Мирозданието вечно - грешката поредна!