А. Арканов, У попа была собака, English

Вячеслав Четин
Личная оценка: 5/5

http://youtu.be/lbUAPTw4GuA


There’s a priest who nursed a mongrel
As the apple of his eye.
Mongrel stole a steak, one morning,
Priest decided she should die.
What’s the matter? What the dickens?
Who’s to crack binomial odds?
Was the mongrel way too bitchy?
Was the priest a yellow dog?

Refrain:
Ah, good gracious, what a drama!
Had it been the Lord’s ill grace?
Could the devil, dealing rounds, have
Dealt a Queen instead o' an Ace?
Maybe, everything is likely,
Maybe, everything can be.
Only one thing is unlikely :
What can never ever be.

Once, there was Jose, a sergeant,
He was crazy with Carmen.
He, one day, became a cuckold, 
And massacred his Carmen.
Only, boys, he wasn’t guilty!
Amorous, not a miscreant.
And Carmen was also guiltless:
Out of feeling, in the end!

Refrain.

I love you beyond all measure.
I’m a dunce in love for real.
Not Jose and not Carmen though,
Nor the mongrel or the priest.
But at times, when cerebrating,
I would shudder at the dread:
Either I will have you buried,
Or else you will have me dead.

Refrain.

***

У попа была собака.
Этот поп ее любил.
Она съела кусок мяса —
Этот поп ее убил.
В чем же дело? Что за штука?
Кто решит бином судьбы?
То ль была собака сукой,
То ли поп собакой был?

Припев:
Ах, какая незадача!
Может, Бог не то подал,
Может, черт во время сдачи
Не туза, а даму сдал...
Все быть может, все быть может,
Все быть может, может быть.
Но одно лишь быть не может —
То, чего не может быть.

Жил сержант Хосе когда-то.
Он Кармен свою любил.
Но однажды, став рогатым,
Он Кармен свою убил.
Нет вины его, ребята!
Тот, кто любит — не злодей.
И Кармен не виновата —
Разлюбила — хоть убей!

Припев.

Я люблю тебя безмерно.
Я влюбленный остолоп.
Не Хосе и не Кармен я,
Не собака и не поп.
Но задумаюсь порою,
И меня бросает в дрожь:
То ли я тебя зарою,
То ли ты меня убьешь.

Припев.