Възлюбеният - 3

Радко Стоянов 2
Най - възхитителна между девиците,
тъй ароматни са твойте коси!
Ти си единствена сред гълъбиците,
маргарит ситен над тебе роси!

Утро си бяло, от обич разцъфнало
и красотата ти е светлина.
Без любовта ти съм цвете изсъхнало
и поразено от люта слана.

Твоето тяло е палма разлистена,
шията нежна - от слонова кост.
Пее душата ти - обич пречистена,
хвърлила в бездната завист и злост.

С чук и длето, от художник изваяна,
грееш пленителна като звезда
и от целувките знойни омаяна,
правиш в сърцето ми жива следа!