Грохот

Георги Чобанов
    На Ивайло Балабанов!






Без душица съм вече човеко,
без душица на камък съм станал,
като хляб съм се спитил без меко,
без маица омесван пък станал...

Грозно време - по-грозно от лани,
щом в душите ни плесен  захвана,
екнат дните ни с вой от камбани -
от звънтежа им грам не остана...

Грозно време със хорица долни,
набедили ни в мъртви приживе,
и е странно - все пак сме доволни,
че ни има -  че още сме живи...

И е странно - и толкоз нелепо,
да  се мислим все още за хора,
Господ дреме в небето далеко,
или там се е скрил зад стобора...

Или бъркам - кажи ми додето,
има грамче душица във мене,
в нас живее - и в мене момчето,
със камбанно сърце, но до време...