Какво е любовта?

Радко Стоянов 2
Въздишка на жена, за ласки закопняла?
Очи, в които утринна звезда гори?
На роза дивна, бяла, пъпка разцъфтяла,
готова аромат и багри да дари?

Какво е любовта?
Дете, притихнало в прегръдките на мама,
безгрижен смях, понесен като весел звън?
Семейство, дом, във който плач и сълзи няма,
крила на птица волна, литнала навън?

Какво е любовта?
Подаден къшей хляб на скитника бездомен,
другарско рамо в непосилен, труден път?
Маяк на вярата - пленителен, огромен,
към който, пеещи, призваните вървят?

Какво е любовта?
Тя сила е велика, вечна и голяма,
основа на живота, знак на мъдростта!
И щастие без нея на земята няма!
О, дайте, мили хора, път на любовта!