Свободата

Радко Стоянов 2
Ах, колко много струваш, Свобода!
И с колко много кръв си заплатена!
Изгряваш като утринна звезда,
от черен мрак и робски гнет родена.

Теб носеше те родният Балкан,
гневът и сабята на Караджата.
Духът на Левски - вечен великан,
на Ботев - огнената песен свята!

Батак те помни! Шипка те зове!
Хаджи Димитър стене в люти рани!
Премина ти през цели векове
в борба с проклетите и зли тирани.

Ах, колко много струваш, Свобода!
С кръвта на руски братя осветена!
Страната с дивна Северна звезда,
премина Дунава, на бой решена.

И екна гръм победната тръба,
запяха руски, български юнаци.
Строшиха на отровата зъба,
развяха волни, празнични байраци!

Ах, колко много струваш, Свобода!
На цял народ вековната съдба!