Белорусские нередуцированные народные пословицы 41

Феликс Кац
С течением времени некоторые народные послови-
цы как бы  незаметно усекаются, при этом теряют
не только и не столько свой первоначальный смысл,
но приобретают смысл нередко полностью или час-
тично – противоположный. Иногда пословица в ре-
зультате усечения превращается в поговорку или в
устойчивое выражение.

ГАдзіна раз са скуры лезе (, а здраднік кожны дзень)

Галасок – як у таго салаўя (, что за гарою кабылу ду-
шыць)

Здраду прымаюць (, а здрадніка вешаюць)

Злітаваўся, як рак над жабаю (: узяў ды вочы выдраў)

Майстар (да чужых кайстраў)

Не з тых, что выюць (, а з тых, што рыюць)

Не кладзі яму пальца ў рот (: у яго мядзведзеў па-
варот, а воўчы паглёд)

Не страшна, калі не нарадзіў); страшна, калі па-
радзіў ды здрадзіў)

Няма горшага кАта (, як брат на брата)

У лесе крадзеш - поле ўбачыць (, у полі крадзеш –
лес убачыць)


12.09.2013