Реката

Радко Стоянов 2
Светлоструйни водопади
разпиляват воден прах,
а планинските грамади
вдигат зъбери над тях.

Бягат водните талази
към далечни равнини,
ронят бисери, елмази
разярените вълни.

Но внезапно над реката
засиява светлина:
ето,идва низината
и настава тишина.

Над зелените простори
пада сребърна роса,
пред учудените взори
греят сини небеса.

Носи ведрина реката,
носи радост, красота,
свежестта на планината
и надежда за света.