Дак иншай скрозь жыве народ!

Павел Безъязычный
          Дак  иншай  скрозь  жыве  народ!

                Слова  П. Безъязычного.

Дак  иншай  скрозь  жыве  народ -
Бясконца  цмулють  та  йидять!
Ня  утаропать  йих  турбот -
Гамонкай  иншай  гаманять!

Ня  хочють  горы  йидяння
Сабе  на  зиму  запасать,
А  кажын  думая  зрання:
«Иде  п  капеячьку  узять?»               

Усё - бяз  думки,  шум  та  гам,
Чюжынским  молятца  багам,
А  мары - оддана   гарам,
Чюжым  марям  та  астравам.

Пупки – зусем  ня  треба  драть:
«Як  синякура,  треба  жыть!
Як  будиш  гарна  паганять -
Ня  давядетца  шось  рабить!»

А  синякура  - дак  давно
Гамоня,  як  йим  выжывать:
«Шоб  ня  сканьчялась  йидяннё -               
У  пузя  детак  вырязать!»

А  дитлахов  у  гарадах
Ня  часта  выпадя  стривать -
Нихто  ня  думая  пра  жах,
Як  треба  школы  закутать!               

У  три  гарлянки  йидяннё -
Тады  давольнайи  сидять!
Идеся  водитца  яно,
Дак  вось - иде  ж  яго  узять?

Ускрозь - няорана  зямля,
Дак  ня  картить  яе  вяртать!
Чюжынцам  оддана  паля -
Картить  зямлю  пяряпрадать!

Ня  марна  вчила  йих  жыттё:
«Як  шось  сустрениш – падбирать!»
Давали  марная  знаттё -
Капейку  вашка  дабувать!

Була  у  севярцав  зямля –
Нихто  ня  лез  да  гамана!
Даба  милицийи  прийшла!
Паболя  армийи  яна!

Спридвеку  севярцам  тавкли:
«Няволя  лезя  ад  зямли!»
Пакыль  гамонка  ня  свая - 
Ня  будя  любаю  зямля!

А  вось,  старых - за  шо  карить?
Та  й  шо  засталась  йим  рабить?
Уто,  шо  раня  ня  змагли - 
Убечь  ат  Севярскай  Зямли!