Погоня. Максим Богданович

Андрей Волчок
      
Только в сердце тревожном учую
За страну родимую страх,-
Вспомню Острую браму святую
И вояков на грозных конях.

В белой пене проносятся кони,-
Рвутся, стремятся , хрип тяжелый слыхать...
Стародавней Литовской Погони
Не разбить, не остановить, не сдержать. 

В бесконечную даль вы летите
А за вами и перед - года.
Вы за кем же в погоню спешите?
Где проходит ваш путь и приводит куда?

Может они, Беларусь,  понеслись
Вдогонку сыновьям твоим тем,
Что забыли тебя, отреклись,
Продали и отдали в плен?

Бейте в сердце их - бейте мечами,
Чужаками не давайте им быть.
Пускай слышат, как сердце ночами
О родимой стране может выть.

Мама родина, Мама - страна!
Не успокоится вся эта боль...
Ты прости и прими родное дитя,
За тебя умереть своему сыну позволь!

Всё летят и летят эти кони,
Издали звон серебряной сбруи слыхать...
Стародавней Литовской Погони
Не разбить, не остановить, не сдержать.



Оригинал:

Пагоня. Максiм Багдановiч

Толькi ў сэрцы трывожным пачую
За краiну радзiмую жах -
Ўспомню Вострую Браму сьвятую
I ваякаў на грозных канях.

Ў белай пене праносяцца конi,
Рвуцца, мкнуцца i цяжка хрыпяць...
Старадаўняй Лiтоўскай Пагонi
Не разьбiць, не спынiць, не стрымаць.

У бязьмерную даль вы ляцiце,
А за вамi, прад вамi - гады.
Вы за кiм у пагоню сьпяшыце?
Дзе шляхi вашы йдуць i куды?

Мо яны, Беларусь, панясьлiся
За тваiмi дзяцьмi ўздагон,
Што забылi цябе, адраклiся,
Прадалi i аддалi ў палон?

Бiце ў сэрцы iх - бiце мячамi,
Не давайце чужынцамi быць!
Хай пачуюць, як сэрца начамi
Аб радзiмай старонцы балiць...

Мацi родная, Мацi-Краiна!
Ня ўсьцiшыцца гэтакi боль...
Ты прабач, Ты прымi свайго сына,
За Цябе яму ўмерцi дазволь!..

Ўсё лятуць i лятуць тыя конi,
Срэбнай збруяй далёка грымяць...
Старадаўняй Лiтоўскай Пагонi
Не разьбiць, не спынiць, не стрымаць.

1915г.