Нина Смирнова - Обичай ме! Люби!

Дафинка Станева
Люби!
    Н...

Не понимаешь ты: я не помолодею,
Красивее не стану никогда...
Так отчего же взгляд твой холоднее,
Когда подступит искренность, когда?

Обрывки фраз сметают откровенье
И в недоговоренности есть смысл?
Я возмужала в горьком лет круженье,
Пока дороги наши не сошлись...

Люби меня такую, разбитную,
С горящим взором, сильную всегда,
Степенную, взрывную, озорную,
Влюбленную - без скидки на года.

Люби, когда смеюсь, когда заспорю.
Когда в ночи я факелом зажгусь...
Люби, когда с тобой я жутко ссорюсь,
Особенно - когда с тобой мирюсь!

Учти, мой друг, я не помолодею
И вряд ли слишком сильно изменюсь...
И все ж - я силой жизненной владею:
Люби! И я с тобою -  поделюсь!

Обичай ме!

Нима не чувстваш: младостта отмина
и по-красива няма аз да стана.
Но погледът ти за какво изстина,
ще дойде ли искреността желана?

Метат откритостта ни къси фрази,
без смисъл креят недомлъвки плахи.
В горчиви  дни съзрях и се опазих,
докато пътищата ни се сбраха.

Обичай ме такава, променлива,
със силата ми в погледа нестинещ.
Улегнала и взривна, закачлива
и влюбена - без отбив за годините.

Обичай ме, когато в спор те впримча,
когато - факла - нощем се разгарям.
Когато с теб се карам, ме обичай!
Особено - в часа на помиряване!

Ти, мили, виждаш - вече не младея.
Едва ли времето ще ме пожали.
И все пак сила жизнена владея:
Докрая в тебе любовта  да паля!