Строфа 25

Игорь Скрягин
Быть можно дельным человеком
There could be an efficient person

И думать о красе ногтей:
And think about charm of nails:

К чему бесплодно спорить с веком?
What for to argue vainly? Also

Обычай деспот меж людей.
A custom despot was to place.

Второй Чадаев, мой Евгений,
Chadaev second – dear Eugene,

Боясь ревнивых осуждений,
Just fearing mettlesome conviction,

В своей одежде был педант
Was in his clothing doctrinaire

И то, что мы назвали франт.
And what that we had called: treat fair.

Он три часа по крайней мере
At least three hours long did spend he

Пред зеркалами проводил
In front of mirrors self to state

И из уборной выходил
And out of restroom escaped

Подобный ветреной Венере,
Such windy Venus as eternally,

Когда, надев мужской наряд,
When yet put on a male array

Богиня едет в маскарад.
The goddess went to masquerade.