Отступи назад

Владимир Кабердин
Якуб Колас

Асадзі назад  (тэкст арыгіналу)

Дрэнна маё жыцце,
 Ўсё ідзе не ў лад,
 I крычаць мне ўсюды:
 «Асадзі назад!»

Божа ты мой мілы!
 Б'юся я, як гад,
 Толькі ж дзе ні ткнуся —
 «Асадзі назад!»

Помню, я жаніўся,
 Добры быў мой сват.
 К дзеўцы нос паткнулі —
 «Асадзі назад!»

Дзеўка была важна,
 Ды сусед Кандрат
 Мне нагу падставіў —
 «Асадзі назад!»

Трапіў раз у горад,
 Быў якраз парад,
 Лезу я наперад —
 «Асадзі назад!»

У засеках пуста,
 Жыта выбіў град.
 — Дай, старшынька, ссуды.
 — «Асадзі назад!»

Я з капейкі збіўся,
 Зарабіць я рад.
 — Ці няма работы?
 — «Асадзі назад!»

Сам я растрапаўся,
 Лезе з плеч халат.
 — Памажэце, людзі!
 — «Асадзі назад!»

Сына свайго ў людзі
 Вывеў бы Ігнат.
 — Вось мой сын, паночкі!
 — «Асадзі назад!»

Хлеб прыслалі ў вёску,
 Там галодных шмат.
 Пруся я з мяшэчкам —
 «Асадзі назад!»

Галаву я маю:
 Быў бы дэпутат.
 — Цэнзу ты не маеш,
 «Асадзі назад!»

Праўда, што таіцца,
 Быў і мой чарод;
 Два разы на жыцці
 Выйшаў я ўпярод.

Ўзбунтаваў я вёску.
 Ой, быў цяжкі год!
 Прыязджае прыстаў:
 — Выхадзі ўпярод!

Гэта ты, мярзавец,
 Ўзбунтаваў народ?
 Гэй, гарадавыя,
 Даць яму ўпярод!


А это текст моей типичной, немного вольной и осовремененной копии на русском языке.
Я бы назвал её "вперёд", но...

Жизнь идёт не любо.
Дорого, не в лад.
Мне кричат повсюду:
«Отступи назад!»
 
Боже ты мой милый!
Бьюсь я как тот гад.
Где бы я ни вышел -
«Отступи назад!»

Помню вот, женился.
Добрый был мой сват.
К девке напросился -
«Отступи назад!»

Девка была важной,
но сосед Кондрат
ногу мне подставил -
«Отступи назад!»

А попал я в город,
был как раз парад,
вылез первым, снова -
«Отступи назад!»

По сусекам пусто,
рожь мне выбил град.
Дай, старшой, мне ссуды.
«Отступи назад!»

На копейки сбился.
Заработать рад.
Дайте мне работу
«Отступи назад!»

Сам я растрепался.
Лезет с плеч халат.
Помогите, люди!
«Отступи назад!»

Сына мне бы в люди
вывести, Игнат.
- Вот мой сын, паночки!
 «Отступи назад!»

Хлеб прислал в деревню,
голодно там,  град.
Волокусь к поевшим -
«Отступи назад!»

Голову имею.
Был бы депутат.
Ценза не имеешь
«Отступи назад!»

Правда (что таиться?)
Был и мой черёд.
Дважды(!) было жить мне,
вышел я вперёд.

Взбунтовал деревню.
Был тяжёлый год!
Свистнул..., полицейский...
- Выходи вперёд!

Это ты, мерзавец,
взбунтовал народ?
Эй, где рядовые?
Дать ему вперёд!

Фото Якуба Коласа примерно того времени, когда был написан оригинальный верш