Цветелина Гергинова - Среща със Слънчогледа, перев

Доктор Эф
На прозореца  тихо се почука.
Отворих.Слънчогледът беше тука.
Приветливо и топло се усмихна
в почуда сърцето ми притихна.
 
Уми лицето ми  с капки роса.
Събрал ги бе на изгрев от цветя.
Стаята в лъчи светли облече,
букет от незабравки ми поднесе.
 
С нежност ме погали по главата.
Това бе миг на Бог от красотата.
-„Недей унива-каза Слънчогледът.
-Дните изнизват се и се променят.

Ако си тъжен днес  и ти се плаче,
утре щастието  ще се покаже.
Не се предавай ти на лоши мисли,
добрият Господ всичко ще промисли.
 
Имай сърце изпълнено с благодарност,
и в живота ти ще има много радост.
Вярата ни е крехка като нежно цвете,
 храни я с добрини, приятелки бъдете!
 
Ако в живота ти се развихря буря
 и мислиш, че всичко  хубаво се разтуря,
тогава си спомни за мен - за Слънчогледа,
в светлина преоблечи си мирогледа.

 Аз с надеждата ще гледам към небето,
 ти с добър помисъл обнови  сърцето”.
Щастлива съм, че се срещнах със Слънчогледа
С  Бог  над всяко зло ще имам аз победа!
 
(перевод с болгарского Стафидова В.М.)

Утром постучался тихо и сторожко
Рыженький подсолнух заглянул в окошко
И теплом светился, нежно улыбаясь
Сердце замирало чуду удивляясь.

И лицо умыл мне утренней росою
И собрав восхода пламя золотое
В комнате рассыпал озорной и чуткий
Положил мне в вазу утром незабудки.

Голову погладил с чёрною косою
Бог нас познакомил с этой красотою
И сказал подсолнух: «Позабудь унынье,
Дни увы проходят и сей день остынет»

Если ненароком, вечером взгрустнётся
Помни - счастье снова людям улыбнется
И гони пустые образы и мысли
Есть Господь на свете он за нас помыслит.

Пусть на твоём сердце будет благодарность
Только благодарных посещает радость
Вера не цветочек аленький и хрупкий
Нет на свете лучше и верней подруги.

Если в твоей жизни разгулялись бури
Лучшее подверглось сильной конъюнктуре
Вспомни о подсолнухе – как ему живётся
На мировозренье белый свет прольётся

На Святое Небо все мои надежды
Обновит мне сердце дух его безбрежный
Мой поклон, подсолнух, за твои беседы
Будут только с Богом все мои победы