Не говорите о любви. Галина Ткачук

Радко Стоянов 2
вдохновение здесь:http://www.stihi.ru/2013/09/03/2348

Не говорю я вам “Прощай!»-
Не причиню  вам этой боли,
Здесь с вами рай мне и не рай!
Душа к вам рвётся против воли!

Кто грешен в том-судить не нам!
Вы не корили меня словом,
Не целовали по утрАм
И не играли роль святого.

Вы не давали мне обет,
Лукавя в тот же час с другою…
Вы мне дарили только свет
Своей возвышенной строкою!

Не говорите о любви,
Вы жаждете лишь только власти!
Словами душу мне обвив,
Вы отдаётесь ложной страсти!

Не говорите, что «люблю»,
Вы тоже  мастер брать речами.
Была я с вами и не с вами-
И это тоже не таЮ!

Но вы пугаете меня,
И так болят слова мне ваши!
Хоть пью одна я боль из чаши….
Я не живу... без вас и дня…

НЕ ГОВОРЕТЕ ЗА ЛЮБОВ

Превод: Радко Стоянов

Не ще ви кажа аз „Прости!”-
не ще ви причинявам болка,
Тук рай блести и не блести!
Душата ми към вас се стрелка!

Кой грешен е – не знам дори!
Със думи мен не ме корихте,
не ме целувахте в зори
и роля не играхте свята.

Не давахте ми вий обет,
а мамехте ме често с нея…
Дарявахте ми лъч просвет
с възвишената си идея!

Не говорете за любов,
очаквахте големи власти!
Душата ми обвил със зов,
живеехте в лъжливи страсти!

Не казвайте „Обичам аз!”,
да, майстор сте на тези речи.
Била ли съм, не съм ли с вас –
да крия няма смисъл вече!

Но вие плашите ме днес,
словата ви ме тъй болеят!
Макар горчилка пила с чест…
Без вас и ден не ще живея…