Пiдручник з матану

Ладислав Котичка
Присвячення Омару Хайяму

І я був студентом. Бувало, як встану,  –
Хапаю зі столу підручник з матану.
Повторюю тему. Макитра гуде
Від іксів та дельт (це такі грецькі «де»).

За цим непомітно сніданок минає.
На повний автобус я ледве встигаю,
І пхаюся в ньому до універа.
Це все за часів ще УРСРа…

Тепер вже не треба мені інтегралів –
Свій шанс стати вченим давно я прогавив.
Та де б я не був и у різному стані
Завжди пам’ятаю підручник з матану.

Дивлюся на пиво у кухлі своєму –
Наразі згадав інтеграл по об’єму.
Якийсь там добродій каблук загубив –
Все ясно, це другого роду розрив.

Будують житло. Не підвезли цемент –
Нуль-функція. Гроші її аргумент.
Підвезли цемент та миттєво розкрали –
Ну як не згадати діференціали?

І все це життя, весь набір ситуацій,
Здається, лише ланцюжок трансформацій
Системи рівнянь, що їх пише Всевишній
Про нинішній час, про майбутній, колишній…

Початкові дані незмінні та сталі.
Проте, ще лишається змінна моралі.
Тож думай – подяка тобі чи догана.
Життя – викладач дісципліни матану.

______
*Матан – разговорное сокращение названия учебной дисциплины «математический анализ».