Вiдкритий лист до однокурсника з Донбасу

Валентина Попелюшка
 Привіт! Як справи, однокурснику з Донбасу?
 Згадався нині наш гірничий інститут.
 Багато з юної пори минуло часу...
 Так доля склалася. Тепер ти — там, я — тут.

 Хоч і з дипломом — шахтарюєш у забої,
 Не прогодує трійко діток інженер.
 А пам'ятаєш, як ми мріяли з тобою
 Про відкриття, далекі мандри... а тепер...

 А я, мій друже, третій місяць на майдані.
 Сім'я, робота... Маю діток, як і ти.
 Жирує влада... увірвавсь терпець останній -
 В судах свавілля, у міліції — кати.

 І хай тобі щодня тлумачать однобоко,
 В кривому дзеркалі ти бачиш наш протест,
 Знай: я стою не за Кличка чи Тягнибока,
 І навіть, віриш, я стою не за ЄС.

 Ти чув, що часом тут насмерть влучають кулі,
 Що на морозі роздягають догола.
 За що, спитаєш, так уперто ризикую?
 Щоб ти життя у ветхій шахті не поклав.

 Щоб діточок твоїх, моїх синів і доню
 Не запрягали у ярмо круті братки,
 І щоб між нами не проводили кордонів,
 Щоб Україну не ділили на шматки.

 Людей катують. У ночі горять машини —
 Це для бандитів різних рангів “звьоздний час”
 Хіба такої ми вартуємо країни?
 Хіба про це колись так мріяв кожен з нас?

 Хай почекають маму діти. І робота
 Нехай потерпить — надолужу залюбки!
 Я там, де справжні українські патріоти -
 З Одеси, Криму, і твої є земляки.

 Щодня героїв пригощаю пирогами,
 А знадобиться — то й життя за них віддам.
 Не вір байкам, які нас роблять ворогами,
 Бо це на руку нашим спільним ворогам.

 Валентина Попелюшка, 2 лютого 2013р.)
 (На фото - квітень 1989 р., 5 курс, день геолога)