Свiте ясний! свiте тихий. Тарас Шевченко

Августина Остров
Світе  ясний!  Світе  тихий! 
Світе  вольний,  несповитий! 
За  що  ж  тебе,  світе-брате, 
В  своїй  добрій,  теплій  хаті 
Оковано,  омурано 
(Премудрого  одурено), 
Багряницями  закрито 
І  розп'ятієм  добито? 
Не  добито!  Стрепенися! 
Та  над  нами  просвітися, 
Просвітися!..  Будем,  брате, 
З  багряниць  онучі  драти, 
Люльки  з  кадил  закуряти, 
Явленними  піч  топити, 
А  кропилом  будем,  брате, 
Нову  хату  вимітати!