Октопод и Делфин

Красимир Тенев
 

Изнемогва делфинът, угасва –
омотал го е зъл октопод,
ненаситен, жесток и всевластен.

Пипалата му цял го опасват.
И в пастта на тирана деспот
гине сетната риба безгласно.

Баракуда и дребен сафрид
овцедушно кръжат край злодея,
безпощадно във жертвата впит.

(Да го кажа открито не смея,
разгадайте тук смисъла скрит.)
Те са риби, бездействат, немеят...

А делфинът с надежда последна
се надява: дано му приседна.