Над Сливен

Радко Стоянов 2
Над Сливен Сините скали синеят
и "Българка" легендите реди!
Над Сливен сто кавали медни пеят
за древните прославени деди.

Над Сливен сто войводи вехти бродят,
препасали пищови и ками.
Над Сливен сто дружини битки водят,
оловен дъжд в боазите гърми!

Над Сливен българският дух живее
и вятърът преградите руши.
Над Сливен знамена се бойни веят,
възраждат запламтелите души!

Над Сливен хиляди сърца се сливат
в едно сърце, наречено Любов.
Над Сливен буйни се хора извиват
по път свещен, стремителен и нов!

---------------------------
* Сливен - български град с героично минало.
* "Българка"- планински връх над Сливен.
* "вехти" - стари, прославени.
* боазите -планински проходи.