Сергей есенин превод от руски на български димитър

Димитър Горсов
СЕРГЕЙ  ЕСЕНИН
Превод от руски: Димитър Горсов
***

Неизказано, синьо и нежно е!..
Тих си, мой край, след бури навред.
И душата - поле в шир безбрежна -
дъха мирис на рози и мед
Стихнах вече. Смирих се с годините.
Но това, дето бе, не кълна.
Сякаш тройка коне ме подмина,
с тътен стъпкала тази страна.
Всичко впрягът див в прах прокопити
и пропадна сред дяволски вой.
А сега, като в горска обител,
чувам: пада лист в скъден покой.
Звън камбанен ли? Ехо далечно ли?
Нещо родно ехти в мойта гръд…
Спри, душа! Ние с теб сме обречени -
извървян е съдбовният път…
Да подминем сега всичко видено
и вилняло през зли времена.
Да простим, че сме смъртно обидени
тук по наша и чужда вина.
За било-небило безучастен
и на трийсет съм пак уязвим -
твърде скотски живях в младостта си
сред разгул и кръчмарски дим.
Но нима аз - млад дъб - ще пропадна
с тази жилавост - като трева?…
Ех, ти моя нездържана младост,
моя златна и луда глава!

1925





***
Несказанное, синее, нежное…
Тих мой край после бурь, после гроз,
И душа моя - поле безбрежное -
Дышит запахом меда и роз.
Я утих. Годы сделали дело,
Но того, что прошло, не кляну.
Словно тройка коней оголтелая
Прокатилась во всю страну.
Напылили кругом. Накопытили.
И пропали под дьявольский свист.
А теперь вот в лесной обители
Даже слышно, как падает лист.
Колокольчик ли? Дальнее эхо ли?
Все спокойно впивает грудь.
Стой, душа, мы с тобой проехали
Через бурный положенный путь.
Разберемся во всем, что видели,
Что случилось, что сталось в стране,
И простим, где нас горько обидели
По чужой и по нашей вине.
Принимаю, что было и не было,
Только жаль на тридцатом году -
Слишком мало я в юности требовал,
Забываясь в кабацком чаду.
Но ведь дуб молодой, не разжелудясь,
Так же гнется, как в поле трава…
Эх ты, молодость, буйная молодость,
Золотая сорвиголова!
1925