Николай Мятлицкий Жили - были

Ковальчук Ан
Жили - были ( с белорусского)

Жили - были
Давно фараоны,
Императоры, короли
И большую династию рода,
Как паук паутину,
Плели

И душили всюду свободу
На своей наследной земле
И мечтали о беспределе
Расширяя границы во вне

Всюду слышались копий звоны,
На костях возводили троны,
А глаза  словно уголь черны
И вот так вот: жили - были

И в далекой своей далече
Кровожадно чинили сечи
Пепел прошлого лишь смогли
Нам оставить от предков они
Словно волны реки уплыли
И вот так вот они: жили - были

Ну а время, суровый воин
Стер в руины бытие живое
И втоптал их в сырец земли
И вот так вот: жили - были



 

Источник:
Мікола МЯТЛІЦКІ

БЫЛІ — ЖЫЛІ

Былі — жылі
Ўсёўладныя фараоны,
Імператары, каралі.
Дынастычную нітку роду,
Як павук павуціну,
Вілі.
I душылі паўсюд свабоду
На падданай зямлі.
Хціва марачы аб бязмежжы,
Пашыралі імперый межы,
Асыпаючы дзідаў звонам,
На касцях сталявалі троны.
Вочы ззялі, як вугалі...
Былі — жылі...
У далёкай сваёй далечы
Крыважэрныя ладзілі сечы,
Попел прошласці
Нам пакінулі
I навекі
Пад небам згінулі,
Быццам хвалі ракі,
Сплылі...
Жылі — былі...
Лёткі Час — бесспачынны воін —
Зруйнаваў іх быццё жывое,
Утаптаў у сырэц зямлі...
Былі — жылі.