Строфа 4

Игорь Скрягин
Один среди своих владений,
Alone among his new possessions,

Чтоб только время проводить,
In order just to spend his time,

Сперва задумал наш Евгений
First our Eugene had intention

Порядок новый учредить.
To put a new share order’s prime.

В своей глуши мудрец пустынный,
Being in his place a desert wise man,

Ярем он барщины старинной
A serfdom yoke he did change right then

Оброком легким заменил;
With easy quitrent and that’s all;

И раб судьбу благословил.
And servants blessed their fate for goal.

Зато в углу своем надулся,
But in his corner was offended,

Увидя в этом страшный вред,
Seeing this as terrible big harm,

Его расчетливый сосед;
His prudent neighbor in alarm;

Другой лукаво улыбнулся,
Another one just slyly smile did,

И в голос все решили так,
Aloud all did raise a wave,

Что он опаснейший чудак.
That he’s eccentric who’s unsafe.