У гаю

Иван Ян Кульчицкий
Молю годинку,
Молю хвилинку,
Влий в життя моє
З срібел росинку.

Я ж бо в тих росах
Ключик дістану,
Я ж бо в тих росах,
Вагоміть стану.

Чуєте, роси,
Я поспішаю,
В моєму гаї
Осінь шугає.

Я йду стернею,
Боляче в ноги.
А думи, думи
Летять в дороги.

Летять й рояться,
В спеку чи в стужу,
Бо ж серцем прагну
Служити люду.

В думках сил море,
Жить з ними легше,
Вже мліють ноги,
Кладь важко нести.

Знайду джерельце,
Нап’юсь водиці
Кланяюсь в полі,
Кожній криниці.

В глибині серця
Вбоге дитинство,
Завжди в роботі
Стійкому поті.
      
В злигодень ласку
Мати дарила,
Супу пісного
Горня варила.

Поле для мене -
Райські палати,
Те поле мати
Вчила кохати.

А що пшениця,
Що вже й казати,
За неї варто
Серце віддати.

Так у щоднину
Полем пройдуся,
Скронь сивиною
Росам клонюся.

В них я вбачаю
Життєві ранки,
В них променяться
Людські світанки.

Ношу вагому
Я не залишу,
Її нестиму -
В негоди й тишу.

Чуєте роси,
Я поспішаю,
Втома не страшить,
Цілі зближає.

Хоч й намозолю
Струджені руки,
Зате садами
Ходитимуть внуки.