Строфа 15

Игорь Скрягин
Он слушал Ленского с улыбкой.
He listened with a smile Lensky.

Поэта пылкий разговор,
A spunky poet style of speech

И ум, еще в сужденьях зыбкой,
And mind that was in judgments shaky,

И вечно вдохновенный взор, -
Inspired look in moment each, -

Онегину все было ново;
All for Onegin was a novel;

Он охладительное слово
He should a cooling word too well

В устах старался удержать
In mouth hold and not pronounce,

И думал: глупо мне мешать
And thought: it’s stupid to break once

Его минутному блаженству;
His momentary perfect bliss;

И без меня пора придет;
Without me a time would come;

Пускай покамест он живет
And he meanwhile would overcome

Да верит мира совершенству;
His trust in world’s farsight and peace;

Простим горячке юных лет
Forgive a fever of young age

И юный жар и юный бред.
And zeal of youth, and stuff of stage!